Prefectul de Galati fata in fata cu fermierii ale caror terenuri sunt calamitate de seceta

Adaugat in data de 13.07.2012

Canicula prelungita inregistrata in ultimele saptamani, avand inevitabil ca urmare un deficit mare de apa din sol, i-a facut pe agricultorii din judetul Galati sa se confrunte cu probleme mari, culturile lor fiind afectate in proportie de 30 pana la 95 la suta. Pornind de la aceasta problema, Emanoil Catalin Bocaneanu, prefectul judetului Galati, pe data de 11 iulie 2012, a invitat la discutii pe cei mai importanti zece fermieri din judet, sub coordonarea presedintelui filialei Galati a Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Agricole Tehnice, Petre Grigore. La aceeasi intalnire afost invitat sa participe si directorii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si Directiei Finantelor Publice.

Agricultorii au adus la cunostinta celor prezenti problemele pe care le intampina in aceasta perioada si au solicitat sprijin guvernamental dat fiind faptul ca absolut toate culturile au fost afectate. Calamitatile provocate de seceta vin ca sa umple paharul necazurilor agriculturilor galateni, pentru ca in iarna rapita a fost compromisa de ger aproape in totalitate. In urmatoarele zile, fermierii vor transmite catre Institutia Prefectului un memoriu detaliat cu problemele intampinate la aceasta data, dar si cu propuneri de solutii. Dupa ce memoriul fermierilor va fi analizat, acesta va fi inaintat Guvernului, impreuna cu concluziile anchetelor efectuate de catre comisiile mixte coordonate de Directia Agricola.

De altel, oficialii Ministerului Agriculturii si-au manifestat deja ingrijorarea fata de problemele create de seceta la nivelul intregii tari.
Secretarul de stat Dumitru Daniel Botanoiu s-a aflat, pe data de 12 iulie in judetul Galati si a avut o intalnire de lucru cu prefectul Emanoil Catalin Bocaneanu. Oficialul ministerului agriculturii a verificat modul de functionare a unor statii de pompare a apei, apartinand Federatiei Utilizatorilor de Apa Campia Covurluiului. Prefectul judetului Galati i-a adus la cunostinta situatia privitoare la culturile calamitate si faptul ca este imperios necesar ca fermierii sa fie sprijiniti, iar secretarul de stat Dumitru Daniel Botanoiu a tinut sa sublinieze ca la nivelul Guvernului s-au identificat deja o serie de solutii care vor fi cristalizate si comunicate in cateva zile.
Tot in data de 12 iulie, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat ca s-au luat o serie de masuri pentru a diminua efectele secetei. Astfel, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a aprobat un ordin care va permite fermierilor, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, accesul la un tarif redus pentru irigatii. Tariful a fost diminuat ca urmare a reducerii cu 20 la suta a pretului la energia electrica pentru irigatii.
   

Prognoza agrometeorologica

Oferit de meteoromania.ro
31.10.2013
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada..


mai mult
31.10.2013
Galatenii invitati la targul de toamna


Administratia Pietelor Galati, si in acest an, va organiza o noua editie..


mai mult
 
Copyright © 2012 Website. Toate drepturile rezervate.